A masszázs jótékony hatása a szervezetre

A masszázs emberi testet érő mechanikai behatások eredményeképp hatást gyakorol a bőrre, a bőr alatti kötőszövetre, az izmokra, a vér és nyirokkeringésre, a belső szervekre és az idegrendszerre. E hatások lehetnek közvetlen vagy közvetettek.

A bőrre
A bőr mechanikai ingerlése során legfelső, elhalt hámréteg leválik, a bőr megtisztul, fokozódik a regeneráció. A mechanikus ingerek a bőr ellenállását fokozzák, a bőr rugalmasabb, edzettebb lesz.

A kötőszövetre
A masszázs hatására a kötőszövet anyagcseréje fokozódik, a felszaporodott végtermékek kiürülése felgyorsul, magasabb lesz az oxigén- és tápanyag-ellátottság, ami a szervezet egészére kihat. A javuló anyagcsere javuló életfunkciókat eredményez, és nem utolsó sorban az immunrendszer hatékonyságának fokozódását.

A vér- és nyirokkeringésre
A mechanikus ingerek, figyelembe véve a masszázs fogásainak irányát, közvetlenül javítják a vénás vérkeringést: mivel a masszázs a sziv irányába történik, így a fogások során a fekvő páciens visszereit mintegy kiürítjük, ezzel fokozva a vérnek a szív felé történő visszafolyását. A vénás áramlás fokozása mellett javul az adott terület szöveteinek oxigén-és tápanyagellátása, illetve a felszaporodott anyagcseretermékek eltávoznak.

Az izmokra
A vázizomzatban különféle hatások jönnek létre, alapvetően az izom aktuális állapotától függően. A túlműködtetett izmokat a masszázzsal részben közvetlen, részben pedig reflexes hatások révén el kell lazítani, így az izom vérellátása javul, és ezzel a további normofunkciót biztosíthatjuk. Az alulműködtetett izom esetében masszázzsal itt nem lazítást, hanem éppen ellenkezőleg, az izom tónusának fokozását kell elérnünk. A pangás megszüntetésével ezek az izmok is jobb állapotba kerülnek, itt azonban mindenképpen felmerül az aktív mozgatás /torna/ szükségessége, hogy a visszaesést elkerüljük.

Az idegrendszeri hatások
A masszázs a bőr és az izomzat ingerlésével az e területekben működő receptorokat /érzőideg-végződéseket/ ingerelve a szervezetből reflexválaszokat vált ki. Ezek a reflexek az érzőidegből indulnak ki, majd a központi idegrendszerbe futva ott a megfelelő területek ingerlésével specifikus válaszreakciókat, reflexeket váltanak ki.

Hozzászólások

Új hozzászólás postázása jelenleg nem lehetséges.