Keresés
Close this search box.

Hogyan hat a masszázs a testre?

Picture of Szabó István

Szabó István

Teljes masszázskép

A masszázs jótékony hatásai a szervezetre

A masszázs emberi testet érő mechanikai behatások eredményeképp hatást gyakorol a bőrre, a bőr alatti kötőszövetre, az izmokra, a vér és nyirokkeringésre, a belső szervekre és az idegrendszerre. E hatások lehetnek közvetlen vagy közvetettek.

A bőrre

A bőr mechanikai ingerlése során legfelső, elhalt hámréteg leválik, a bőr megtisztul, fokozódik a regeneráció. A mechanikus ingerek a bőr ellenállását fokozzák, a bőr rugalmasabb, edzettebb lesz.

A kötőszövetre

A masszázs hatására a kötőszövet anyagcseréje fokozódik, a felszaporodott végtermékek kiürülése felgyorsul, magasabb lesz az oxigén- és tápanyag- ellátottság, ami a szervezet egészére kihat. A javuló anyagcsere javuló életfunkciókat eredményez, és nem utolsó sorban az immunrendszer hatékonyságának fokozódását.

A vér- és nyirokkeringésre

A mechanikus ingerek, figyelembe véve a masszázs fogásainak irányát, közvetlenül javítják a vénás vérkeringést: mivel a masszázs a szív irányába történik, így a fogások során a fekvő páciens visszereit mintegy kiürítjük, ezzel fokozva a vérnek a szív felé történő visszafolyását. A vénás áramlás fokozása mellett javul az adott terület szöveteinek oxigén-és tápanyagellátása, illetve a felszaporodott anyagcseretermékek eltávoznak.

Az izmokra

A vázizomzatban különféle hatások jönnek létre, alapvetően az izom aktuális állapotától függően. A túlműködtetett izmokat a masszázzsal részben közvetlen, részben pedig reflexes hatások révén el kell lazítani, így az izom vérellátása javul, és ezzel a további normofunkciót biztosíthatjuk. Az alulműködtetett izom esetében masszázzsal itt nem lazítást, hanem éppen ellenkezőleg, az izom tónusának fokozását kell elérnünk. A pangás megszüntetésével ezek az izmok is jobb állapotba kerülnek, itt azonban mindenképpen felmerül az aktív mozgatás /torna/ szükségessége, hogy a visszaesést elkerüljük.

Az idegrendszeri hatások

A masszázs a bőr és az izomzat ingerlésével az e területekben működő receptorokat /érzőideg-végződéseket/ ingerelve a szervezetből reflexválaszokat vált ki. Ezek a reflexek az érzőidegből indulnak ki, majd a központi idegrendszerbe futva ott a megfelelő területek ingerlésével specifikus válaszreakciókat, reflexeket váltanak ki.

A masszázs ellenjavallatai

Amennyiben az alábbiak közül bármelyik fennáll, a masszázst az adott tünet vagy betegség elmúlásáig halasztani kell. Így minden alkalommal jelezzük a masszőrnek, ha tünetet tapasztalunk!

  • Heveny izületi (akut artritis, stb…) és egyéb gyulladások esetén.
  • Lázas betegség esetén. (Ekkor nem a regeneráció, hanem csak a láz fokozódna!)
  • Fertőzéses bőrelváltozások esetén. (A bőrgyógyásztól kérjünk igazolást a kezelhetőség tekintetében!)
  • Mélyvénás trombózis esetén. (A vérrög elmozdulhat, s máshol okozhat elzáródást )
  • Visszér gyulladás esetén. (varikositas visszeres csomók)
  • Fokozott vérzékenységgel járó betegség esetén. (pl. trombózis után sincumar és marcumar szedésekor)
  • Menstruáció első két napján. (később a deréktáj kihagyásával lehet)
  • Rosszindulatú daganatos betegeknél. (Ez ellentmondásos, mert a masszázs serkenti a sejt szaporodást, tehát növeli a daganatot. Ugyan akkor tudott, hogy a daganat igazi okozóját az idegrendszernél kell keresnünk, s ha jobb lesz a közérzet a daganat sem fejlődik annyira.)
  • Terhesség alatt óvatosan lehet csak masszírozni (ülve, hanyatt – és oldalt fekve). A fogások, csak simításokból állnak. Dörzsölni nem, illetve csak a nyaktájékon szabad.
Picture of Szabó István

Szabó István

Hasonló cikkek

Shiatsu kezelés
Szabó István

Shiatsu alapkezelés

A „shiatsu” szó szerint azt jelenti: „ujjak nyomása”. A Shiatsu masszázs japán masszázstechnika, mely részben a kínai akupresszúrára épül. A nyugati stílusú masszázs-fogások helyett nyomást alkalmaz,

Teljes masszázskép
Szabó István

Hogyan hat a masszázs a testre?

A masszázs jótékony hatásai a szervezetre A masszázs emberi testet érő mechanikai behatások eredményeképp hatást gyakorol a bőrre, a bőr alatti kötőszövetre, az izmokra, a

testgyertya működés közben
Szabó István

Test- és fülgyertya

Eredete, működési elve, hatásai, használata A természeti népek rájöttek arra, hogy ha az energia áramlások útjában dugó keletkezik, valamelyik ideggyök begyulladva fájdalmat okoz. Reumatikus és

talpmasszázs
Szabó István

Amit a talpmasszázsról tudni érdemes

A természetes gyógyítás a lehető legősibb dolog, egyidős az emberiség létezésével a Földön. A masszázs így megközelítőleg 5000 éves múltra tekint vissza. Ezen belül is